Veiligheid

9 tips om veilig te fietsen

Als speed pedelec rijder ben je minstens even kwetsbaar als een gewone fietsgebruiker. Volg daarom de veiligheidsvoorschriften die gelden voor fietsers. Je vindt hieronder enkele nuttige tips.

  1. Wees altijd alert en ga er niet vanuit dat een bestuurder van een auto je wel gezien heeft. Het is belangrijk om volledig geconcentreerd te zijn op het fietsen en de weg. Gebruik dus absoluut niet je smartphone tijdens het fietsen. Fietsers, en zeker speed pedelec rijders kunnen veel ongelukken vermijden door zich bewust te zijn van hun kwetsbaarheid.
  2. Het is aangeraden om je opvallend te kleden: kies een gele helm en draag een opvallende kleur jas (geel of oranje, maar ook hardgroen of blauw vallen op. Donkere kleuren zijn af te raden).
  3. Zorg ook voor voldoende verlichting. Jouw speed pedelec heeft dagrijverlichting en daarnaast de normale verlichting. Is deze niet voldoende, plaatse dan een extra LED licht op je stuur.
  4. Maak andere weggebruikers duidelijk welke richting je kiest door tijdig richting aan te geven.
  5. Als je andere fietsers inhaalt, neem je ruim afstand. Lukt dat niet, dan gaat de snelheid eruit en/of bel of toeter je kort om je voorligger tijdig (dus niet op het laatste moment) te waarschuwen.
  6. Maar houd bij het insturen van een bocht je handen aan het stuur. Je fiets is te zwaar om met één hand door de bocht te sturen.
  7. Het belangrijk om op de juiste manier de remmen te gebruiken. Doseer de remkracht: denk erom dat hard remmen op het achterwiel het slipgevaar, vooral bij nat wegdek, vergroot.
  8. Denk erom dat je een zware fiets hebt die een hoge snelheid heeft. Voor in de bocht dien je uiterst voorzichtig te zijn en met name bij nat weer! Heel veel speedpedelec rijders maken vroeg of laat van dichtbij kennis met het asfalt omdat ze te hard door de bocht gaan en de grip van hun mooie brede banden overschatten.
  9. En last-but-not-least: anticiperen, anticiperen, anticiperen! Wees gevaarsituaties vóór door je zichtlijnen open te houden bij bochten, geparkeerde auto’s, uitritten en andere onoverzichtelijke situaties. Niet de ander, maar jij zorgt dat je de situatie in de hand houdt.

Hieronder vind je een aantal artikelen over die iets vertellen over de veiligheidsaspecten van het rijden op de speedpedelec:

SWOV (2019): Verkeersconflicten met speed-pedelecs

Verkeersnet (20-07-2018): “Rijden op een speed pedelec: ‘Gedraag je niet als een fietser’

SWOV (2017): Speed pedelecs op de rijbaan: observatieonderzoek