De Kopgroep

Martin de Vries

Leeftijd: 61 jaar
Fiets: Stromer ST2 (2018)
Woonplaats: Hilversum
Rijdt: woon-werk 28 km (enkel), recreatief 50-100 km
Sinds: 2015
Kopgroep: voorzitter, beheerder Facebook groep (vanaf 2016)
Werk: Sr. Klantmanager bij Vialis

Ik rijd speedpedelec sinds 2015 voor mijn woon-werk verkeer tussen Hilversum en Houten. Ik doe dat met heel veel plezier en ben in de gelukkige omstandigheid dat ik ook nog eens door een mooi landelijk gebied kan rijden. Vanwege het specifieke karakter van de speedpedelec vind ik het van belang voor de veiligheid en het fietscomfort dat deze fietser de keuzevrijheid heeft om zowel op de rijbaan als (het momenteel verboden) fietspad te rijden. De speedpedelec levert een belangrijke bijdrage aan de zo noodzakelijke CO2-reductie, omdat op de middellange afstand forenzen hun auto thuis kunnen laten. Dat is de reden dat ik mij inzet om de regelgeving voor deze fiets, die ten onrechte als brommer is gecategoriseerd, te verbeteren.

Raymond Comvalius

Leeftijd: 54 jaar
Fiets: Stromer ST2
Woonplaats: Hoofddorp
Rijdt: woon-werk 18-45 km
(var. enkel) en recreatief
Sinds: 2013
Kopgroep: lid (vanaf 2016)
Werk: zelfstandig ICT Specialist en trainer

Ik kocht mijn eerste speed pedelec in 2013 om met woon-werk verkeer aan wat meer lichaamsbeweging te komen. Ik fietste destijds 25 km enkele reis naar mijn opdracht  en verloor tot mijn verbazing in minder dan een jaar 15 kilo met de dagelijkse portie lichaamsbeweging. Met de opgedane conditie en het enorme plezier op de fiets ben ik ook verder gaan fietsen. Tot zelf 45 km enkele reis. Onderweg heb ik een hoop ervaring opgedaan die ik probeer om te zetten in constructieve acties ter verbetering van de positie van de speed pedelec in het Nederlandse verkeer. Ik zie deze relatieve nieuwkomer als een aanwinst en hoop dat meer mensen dit de komende tijd in gaan zien.

Hans Stumpel

Leeftijd: 62 jaar
Fiets: Bulls E45 Green Mover
Woonplaats: Hoofddorp
Rijdt: woon-werk 14-18 km (enkel) & recreatief

Sinds: 2014
Kopgroep: lid en beheerder Facebook groep (vanaf 2015)
Werk: ICT consultant & touringcar chauffeur

In 2014 startte ik mijn woon-werk verkeer per SP af te leggen, waarbij gezondheid (bewegen) en uit de auto de belangrijkste beweegredenen waren. Voor mij een enorm succes, en ook minder belasting voor milieu, minder ruimtegebruik etc. etc. Toen de SP op 1 januari 2017 een brommer werd en de plek op de weg veranderde werden de nadelen (mengen met autoverkeer, vaak op ongeschikte plekken, deze intro schiet te kort om ze allemaal op te sommen) daarvan evident zichtbaar, wat mij motiveerde om actie te ondernemen en vanaf het begin lid te zijn van de Kopgroep. De plek op de weg moet beter en passen bij de zeer wisselende omstandigheden. Vandaar dat keuzevrijheid van de plek op de weg voorop staat.

Loes Zwaard

Leeftijd: 64 jaar
Fiets: Flyer
Woonplaats: Delft
Rijdt: 40 – 110 km
recreatief (voorheen woon-werk)
Sinds: 2014
Kopgroep: lid (vanaf 2016)
Werk: gepensioneerd ICT opleidingen

Ik probeer altijd alles op de fiets te doen, zowel voor mijn werk als privé. Door de Speedpedelec is mijn actieradius erg vergroot. Je bent echt niet veel langer onderweg dan met de auto (files, parkeerproblemen). Bovendien ben je lekker buiten bezig en heb je tijd om je hoofd leeg te maken. Het weer is eigenlijk nooit een reden geweest om niet te gaan fietsen. Zzelfs met windkracht 9, al is dat niet altijd goed afgelopen. Of met regen al doe ik dat liever niet. Echt boven de 40 km/uur rijd ik niet vaak, omdat ik dat niet fijn vind, maar tussen de 30-37 km/uur is wel echt fijn om sneller van A naar B te gaan.

Paul Strack van Schijndel

Leeftijd: 60 jaar
Fiets: Cannondale Contro-E
Woonplaats: Eindhoven
Rijdt: woon-werk 35 km (enkel)

Sinds:
Kopgroep: lid (sinds 2021)
Werk:
Docent Sportcommunicatie bij Fontys SPECO te Tilburg

In 2016 de speedpedelec ontdekt en sindsdien is dit mijn vaste woon-werkpaard. Ik rijd vrijwel dagelijks tussen Eindhoven en Tilburg en geniet dan van de rust, de ruimte, het Wilhelminakanaal en de vele vogels. Ik ben geen luie trapper. In mijn vrije tijd ben ik veel te vinden op de racefiets en de MTB. De combinatie is geweldig. Scheelt een auto en verbetert de conditie. Fietsen houdt mij letterlijk en figuurlijk in balans. De speedpedelec is voor mij een aanvulling, geen vervanging. Onze overheid zou meer oog moeten hebben voor de voordelen van de speedpedelec. Wet- en regelgeving is nog niet op orde. Ook voorlichting schiet tekort. Ik ben samensteller en met dertig andere enthousiaste speedpedelec-rijders mede-auteur van het boek “SHIFT HAPPENS – waarom de speedpedelec het Ei van Columbus is.” Met deze uitgave willen wij onze overheid op positieve manier bijsturen. https://www.speedpedelecboek.nl/